Вишеград (Бистрица)

Тврдината Вишеград е тврдина која се наоѓа во градот Призрен, Косово, во клисурата на река Бистрица[1]

Вишеград
Карта
Општи податоци
ГрадПризрен
ЗемјаКосово

Тврдината се состои од два дела:

  • Горен Град, на врвот од клисурата (околу 680m)
  • Долен Град, на самата река (око 525m )

Двата града се поврзани со ѕидините на тврдината. Тврдината датира од времето на српскиот цар Стефан Душан, кој владеел како цар од 1346-1355 година, ја проширил во 1348 година, а во 1352 година изградил Манастирот Свети Архангел, кој се наоѓа во т.н. Долен град. Другата цркава, Свети Никола, била изградена од страна на српскиот цар Стефан Урош II Милутин. Според археолошките ископувања, најстарите предмети кои иле проајдени датираат од бакарното време, кое означува дека во Железната доба, на овие простори имало население. Исто така, има наоди дека просторот бил населен и во 10 век.

Наводи уреди

  1. Дероко, Александар (1950). Средњевековни градови у Србији, Црној Гори и Македонији. Београд: Просвета.CS1-одржување: ref=harv (link)