Винска киселина

Винската или тартаратна киселина е бела, кристална органска киселина. Солите на винската киселина се викаат тартарати. Винската киселина за првпат била изолирана од калиум тартарат од алхемичарот Џабир ибн Хајан, околу 800 година. Модерниот процес на изолирање бил развиен во 1769 година од шведскиот хемичар Карл Вилхелм Шеле.

Винска киселина
Tartaric acid.svg
Tartaric-acid-3D-balls.png
Назнаки
526-83-0 Yes check.svgОк
ChemSpider 852 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
MeSH tartaric+acid
PubChem 875
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед white powder
Густина 1.79 g/mL (H2O)
Точка на топење
133 g/100ml (20 °C)
Киселост (pKa) L(+) 25 °C :
pKa1= 2.95 pKa2= 4.25
meso 25 °C:
pKa1= 3.22 pKa2= 4.85
Слични супстанци
Други катјони Monosodium tartrate
Disodium tartrate
Monopotassium tartrate
Dipotassium tartrate
Слични carboxylic acids Butyric acid
Succinic acid
Malic acid
Maleic acid
Fumaric acid
Слични супстанци 2,3-Butanediol
Cichoric acid
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи