Вилхелм фон Тегетоф

Вилхелм фрајхер фон Тегетоф (германски: Wilhelm Freiherr von Tegetthoff; 23 декември 1827 - 7 април 1871) бил австриски адмирал кој командувал со австриската северноморска флота за време на Втората шлесвигска војна во 1864 година и Австриско-пруската војна во 1866 година. Се смета за еден од најистакнатите поморски заповедници на 19 век, Тегетоф бил познат и по своите иновативни тактики и инспиративното водство.

Вилхелм фон Тегетоф
noframe
Вилхелм фон Тегетоф
РоденМарбург, Стирија, Австриска империја
(денес Марибор во Словенија)
ПочиналВиена, Австроунгарија
(денес Австрија)
Држава Австриска империја
 Австроунгарија
РодAustria-Hungary-flag-1869-1918-naval-1786-1869-war.gif Австроунгарска морнарица
Чинвицеадмирал
Битки/војниБитка кај Хелголанд; Битка кај Виса

ПоврзаноУреди