Бојо Ц. Андрески ( 1924во Модриште, Порече26 октомври 1944 во Србица, Кичевско) — македонски партизан, учесник во НОВ на Македонија.[1]

Бојо Андрески
Роден 1924 година
Модриште
Починал 26 октомври, 1944 година
Србица, Кичевско
Националност Македонец

Животопис уреди

Бојо бил роден во 1924 година во селото Модриште кај Македонски Брод. По занимање бил земјоделец. Кон НОБ пристапил доброволно во 15-та Поречка бригада во август 1944 година. Загинал при ослободување на Кичево во близина на селото Србица на 26 октомври 1944 година.[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Порече низ историјата, Милан Ристески, НИО „Студентски збор“, Скопје, 1982, стр.210