68°56′23″N 136°10′22″W / 68.93972° СГШ; 136.17278° ЗГД / 68.93972; -136.17278

Мекензи — река во Канада. Басенот на реката Мекензи е најголем во Канада, а втор по големина во Северна Америка.

Мекензи
Mackenzie River
Реката Мекензи, август 2009
Потекло на името: Александар Мекензи, истражувач
Земја Канада
Регион Северозападни Територии
Притоки
 - десни Голема Мечкина Река
Извор Големо Ропско Езеро
 - место Форт Провиденс
 - височина 156 м
 - координати 61°12′15″N 117°22′31″W / 61.20417° СГШ; 117.37528° ЗГД / 61.20417; -117.37528
Утока Северноледен Океан
 - височина м
 - координати 68°56′23″N 136°10′22″W / 68.93972° СГШ; 136.17278° ЗГД / 68.93972; -136.17278
Должина 1.738 км
Слив 1.805.200 км2
Истек
 - просечен 9.910 м3
 - максимален 31.800 м3 [1]
 - минимален 2.130 м3
Мапа на течението на Мекензи
Мапа на течението на Мекензи
Мапа на течението на Мекензи

Тргнувајќи од западниот крај на големото Ропско Езеро, реката тече во насока на северозапад главно низ облати покриени со вечен мраз, и се влева во морето низ делта која, во зависност од сезоната може да биде мочурлива. Во текот на зимските месеци реката замрзнува по целата своја должина. Тоа е главно широка река, меѓу 1,5 и 6,5 километри со стрмни брегови од чакал и со чести мрежи од канали. Водите на реката Мекензи што излегуваат од Големото Ропско Езеро се бистри, а седиментот се наталожил во езерото. Водите од главната притока Лајард се матни и овие два тека не се мешаат целосно во првите 320 км надолу од утоката. На половина од својот тек реката Мекензи се влева во Големата Мечкина Река, која ја носи водата од Големото Мечкино Езеро. Мекензи со своите притоки има поречје големо околу 1,805,200 км², а тоа е површина со големина колку Мексико.

Наводи уреди

  1. „MAGS: Daily Discharge Measurements“. University of Saskatchewan. Посетено на 2011-09-16.