Ладно оружје

Ладно оружје е оружје од кое не излегува оган или експлозии (како согорување) како резултат на употребата на барут или експлозиви. Во ладно оружје спаѓа дометното оружје кое не користи барут или експлозивни материјали, како и оружје за блиска борба. Спротивно на ова е огненото оружје и експлозивите (како гранати, мини, проектили, бомби итн.) и други оружја кои работат на топлина или горење.

Јапонско ладно оружје, околу 1892-1895 година

Список на ладно оружјеУреди

Оружје за блиска борбаУреди

Главна статија: Список на оружје за блиска борба.

Дометно оружјеУреди

ПоврзаноУреди