Барзава или Брзава е река која тече во Романија и Србија. Барзава е дел од сливот на Црното Море и се влева во реката Тимиш (или Тамиш).[1] [2] Тоа е 166км долга и има дренажна површина од 1.190 км.

Брзава
Податотека:Брзава река блиску Конак Србија.jpg
Брзава река блиску[[Конак Србија
Податотека:Раул Брзава.png
Местоположба
ЗемјаРоманија, Србија
RegionВојводина
TReșița, Bocșa
Физички особености
ИзворSemenic Mountains, Romania
УстиеTimiș/Tamiš
 • место
near Botoš, Serbia
 • координати
45°17′59″N 20°38′46″E / 45.29972° СГШ; 20.64611° ИГД / 45.29972; 20.64611Координати: 45°17′59″N 20°38′46″E / 45.29972° СГШ; 20.64611° ИГД / 45.29972; 20.64611
Должина166 kм (103 ми)
Големина на сливот1,190 km2 (460 ми)
Особености на сливот
ТечениеПредлошка:PTimiș

Име уреди

Романските форми Bârzava и Bêrzava (последна форма уште во весниците од 19 век) се од дакиско потекло и значат „река од бреза“. Bārzupe „река од бреза“, -ava е вообичаен крај за имињата на балтичките реки, сп. Даугава Српската форма Брзава е изведена од Берзава и е усвоена на српскиот брз / брз „брз“, што значи „брзата река“ во словенските јазици. Името Барзава исто така било дадено на една комуна во Арад и на село во Харгита.

Романија уреди

Барзава извира во Семенските планини, дел од Карпатите, западна Романија, источно од градот Ресица. Реката тече на североисток, блиску до врвот Пијатра Гознеи и низ селото Валиуг, стигнувајќи до најсеверниот дел на планините Семеник, каде што се свртува кон северозапад. Минува низ градовите Ресица и Боча, најголемите населби на неговиот тек, и продолжува веднаш до селата Берзовија и Шошдеа, каде што Барзава го напушта планинскиот регион Банат кон долната западна рамнина. Ова е исто така местото каде што реката се свртува кон југозапад, се излева во неколку паралелни потоци и тече покрај селата Скулеа, Гатаја, Сангеорж, Ровиница Маре и Дента. Од оваа точка, до неговото вливување во Тамиш, коритото на реката Барзава е канализирано. Откако ќе тече покрај селото Партош, неколку километри ја формира романско-српската граница и по текот на 127 гкм низ Романија, Барзава влегува во српската провинција Војводина во близина на селото Марковичево.

Србија уреди

Брзава тече до селата Конак и Банатска Дубица, каде што станува дел од најголемиот каналски систем во Србија, Канал Дунав-Тиса-Дунав. Единствената преостаната населба на реката е селото Јарковац, пред да се влее во Тамиш, јужно од селото Ботош. Реката е комплетна 39км патеката низ Србија е статистички класифициран како Канал Брзава, но не е пловен.

Притоки уреди

Следниве реки се притоки на реката Барзава (од извор до уста):[2]

Лево: Криваја Маре, Гриндиес, Валиуг, Лишкову Маре, Раул Алб, Секу, Содол, Доман, Барзавица, Моравица (горна Барзава), Копаш, Москадин, Физеш, Боруга, Горова, Циопса

Десно: Берзовица, Алибег, Параул Баилор Мари, Болновец, Гозна, Извору Рау, Бреазова, Гропосу, Пјетросу, Терова, Кремени, Ворник, Стоиконска, Бирданка

Населби сместени во близина на р уреди

Во Романија: Валиуг, Ресица, Боча, Берзовија, Гатаја, Дента

Во Србија: Марковичево, Конак, Банатска Дубица, Јарковац

Наводи уреди

  1. „Planul național de management. Sinteza planurilor de management la nivel de bazine/spații hidrografice, anexa 7.1“ (PDF, 5,1 МБ). Administrația Națională Apele Române. 2010. стр. 479.
  2. 2,0 2,1 Atlasul cadastrului apelor din România. Partea 1 (романски). Bucharest: Ministerul Mediului. 1992. стр. 213–216. OCLC 895459847. River code: V.2.38
  • Јован Ѓ. Марковиќ (1990): Енциклопедиски географски лексикон Југославија ; Свјетлост-Сараево;ISBN 86-01-02651-6
  • Atlas svijeta, Петто издание (1974); Југословенски лексикографски завод