Тамиш (романски: Timiș, српски: Тамиш; германски: Temesch, унгарски: Temes) е река која извира во северните делови на романските Карпати во делот кои се нарекува Цернеи Планини (Cernei Mountains). Под највисокиот врв на планината Семеник-Пјатра Гонозеи на 1445 м, се наоѓа извориштето на градиштанскиот поток, еден од трите изворни краци на Тамиш. Проаѓа низ целиот Банат, а устието се наоѓа кај Панчево каде што се влева во Дунав.

Тамиш
Местоположба
ДржаваРоманија Србија
Физички особености
Устие 
 • место
Дунав
 • координати
44°50′53″N 20°38′08″E / 44.84806° СГШ; 20.63556° ИГД / 44.84806; 20.63556
Особености на сливот

Одлики

уреди

Вкупна должина, од изворот па сè до устието, на реката Тамиш изнесува 359 километри. Од 359 км, во романскиот дел се наоѓаат 241 км, додека во српскиот дел 118 км.

Наводи

уреди