Западна Двина

река во Европа

Западна Двина или Даугава (руски: Западная Двина, белоруски: Заходняя Дзвіна, летонски: Daugava, германски: Düna, полски: Dźwina) е река во источна Европа со вкупна должина од 1020 km. Извира во Валдајската висорамнина и тече низ Русија, Белорусија и кај Рига се влева во Балтичкото Море. Оваа река е прикажана на банкнота од 10 лати.

Западна Двина
Daugava (Düna) in Riga - bridges.JPG
Западна Двина како Даугава во Рига
ЗемјаБелорусија, Русија
Слив
Главен изворРусија
УстиеРишки Залив, Балтичко Море

Градови на Западна Двина/ДаугаваУреди

ПритокиУреди

ПоврзаноУреди