Дел од темата
Христијанство

Христијански крст

Историја на христијанството
Исус од Назарет
Раѓање · Крстење
Распнување· Воскреснување
Велигден

Рано христијанство
Апостолите
Милански едикт · Екуменски совет

Среден век
Голем раскол
Крстоносни војни
Реформација

Свето Тројство
Господ-Отецот
Христос-Синот
Светиот Дух

Христијанска теологија
Црква
Христијанско богослужение
Божествена благодат · Спасение
Проповед на планината
Десет Божји заповеди

Библијата
Стар завет
Нов завет
Апокрифи

Христијански звања

Католицизам
Римокатолицизам · Англикализам
Независни· Стар католизам

Источно христијанство
Православие · Древноисточни цркви
Асирска црква на Истокот

Протестантство
Лутеранство · Калвинизам · Методизам
Анабаптизам · Баптизам · Адвентизам
Евангелизам · Свето движење
Пентекостализам

Антитринитаризам
Јеховини сведоци
Движење за подоцнежните светци
Унитаријанство
Христоделфијани
Единствен пентекостализам


Архиепископија (грчки: αρχιεπισκοπή; латински: archiepiscopia) — име за црковна област на чело со архиепископ, пред сè во Православната црква и некои други цркви кои припаѓаат на источното христијанство. Во потесна смисла, поимот може да се однесува на архиепископската матична епископија, односно епархија (исто така: архиепархија), додека во поширока смисла може да се однесува и на целата црковна област, односно на помесната црква на чело со архиепископот.[1] [2]

Во Римокатоличката црква и Англиканската црква, како и во некои други цркви кои исто така припаѓаат на западното христијанство, постои надбискупија.[3] [4]

Поврзано уреди

 

Наводи уреди

  1. Белић 1959.
  2. Калезић 2002а.
  3. Пешикан 1988.
  4. Hrvatska enciklopedija: Nadbiskup

Надворешни врски уреди