Арпад (унгарски:Árpád) (роден околу 845 - починал околу 907) бил вториот голем везир на Унгарците. За време на неговото владеење, Унгарците трајно се населиле во Панонската низина. Тој се смета за основач на династијата Арпадовци, која го добила името по него и владеела над Унгарците, а подоцна и со унгарското кралство, сè до 1301.

Арпад
Голем везир на Унгарците
Статуа на Арпад
На престолоколу 895 - околу 907[1]
ПретходникАлмош
НаследникЗолта
ДинастијаАрпадовци
ТаткоАлмош
Мајканепознато

Потомство уреди

  • Левенте (? - ?)
  • Таркацу (? - ?)
  • Јелег (? - ?)
  • Јуташ (? - ?)
  • Золта (? - 947)

Надворешни врски уреди


Претходник
Алмош
Голем везир на Унгарците
околу 895 - околу 907
Наследник
Золта

Наводи уреди

  1. Michael David Harkavy, The new Webster's international encyclopedia: the new illustrated reference guide, Trident Press International, 1998, p. 70