Золта (голем везир на Унгарците)

Золта (унгарски:Solt, Zsolt, Zoltán) (? - починал околу 947) бил третиот голем везир на Унгарците, а воедно и пагански водач на Унгарците. Тој бил петтиот и најмал син на Арпад.[1] Владеел во периодот од околу 907 до околу 947.[2]

Золта
Голем везир на Унгарците
Статуа на Золта во Шолт
На престолоколу 907 - околу 947
ПретходникАрпад
НаследникФајс
Сопружникнеименувана ќерка на Менмарот
ДецаТакшон
Полно име
Золта или Золтан или Залтас
ДинастијаАрпадовци
ТаткоАрпад
Мајканепознато

Потомство уреди

Наводи уреди

  1. :De Administrando Imperio
  2. Chronicon Pictum (Унгарска илустрирана хроника) напишана на крајот на 14 век.

Литература уреди

  • Korai Magyar Történeti Lexikon (9-14. század), főszerkesztő: Kristó, Gyula, szerkesztők: Engel, Pál és Makk, Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994)
  • Kristó, Gyula: A Kárpát-medence és a magyarság régmúltja (1301-ig) (Szegedi Középkortörténeti Könyvtár, Szeged, 1993)


Претходник
Арпад
Голем везир на Унгарците
околу 907 - околу 947
Наследник
Фајс