Антоан Ломе де Ламот-Кадилак

Антоан Ломе де Ламот-Кадилак (француски: Antoine Laumet de La Mothe-Cadillac) (5 март 1658 - 16 октомври 1730) — основач на Детроит, Мичиген и гувернернер на Луизијана од 1710 до 1716.

Антуан Ломе де Ламот-Кадилак статуа во Детроит

Ламот-Кадилак го основал Детроит во 1701.