Анета Шукарова

македонски класичен филолог и историчарка

Анета Шукарова (1 август 1955 во Скопје) — македонски класичен филолог и историчарка, професорка на Институтот за национална историја.[1]

Анета Шукарова
Родена 1 август 1955.(1955-08-01)(68 г.)
Скопје, СФРЈ СФР Југославија
Националност Македонка
Занимање филолог, историчар, професор

Животопис уреди

Дипломирала во 1979 година на Филозофско-историскиот факултет во Скопје, на групата класични студии. Била професорка во гимназијата „Орце Николов“, а потоа преминала во Институтот за национална историја во 1981 година. Магистрирала на темата „Јустинијана Прима“ во 1991 година, а во 2001 година докторирала на Институтот за национална историја на темата „Атинските ретори и Филип II Македонски“.

Три години била професорка по предметот Историја на античките Македонци на групата Историја и архивистика на Филозофскиот факултет во Скопје.

Автор е на повеќе научни трудови од областа на античкиот и рановизантискиот период. Учествувала на научни собири во земјата и во странство.

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Шукри“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 1663. Text "series " ignored (help)