Анадирски Залив

залив на Беринговото Море

Анадирски Залив (руски: Анадырский залив) — најголемиот залив на Беринговото Море во далечниот североисток на Сибир, Русија.

Морепловна карта на Анадирскиот Залив
Анадирски Зал. во рамките на Чукотски автономен округ
Анадирски Зал.
Анадирскиот Залив во рамките на Чукотскиот автономен округ.
Градот Анадир и устието на истоимената река во заливот

Местоположба Уреди

Заливот има пречник од 400 км и приближно правоаголен облик. Југоисточниот дел е отворен кон морето, а аглите (надесно од југ) се ’ртот Наварин, устието Анадирски Лиман, заливот Креста и ’ртот Чукотски и Чукотскиот Полуостров. Долж североисточниот брег во должина од 72 км се протега појас од чакал, источно од заливот Креста. Анадирскиот Залив е прекриен со мраз 10 месеци во годината.[1] Во близина на крајбрежјето се појавуваат гренландскиот и сивиот кит.

Население Уреди

На брегот на заливот, се наоѓа истоимениот град Анадир, кој претставува административен центар на Чукотскиот автономен округ. Градот е сместен на устието на самото устие на реката Анадир, кадешто се влева во Анадирскиот Залив. Други позначајни населени места на крајбрежјето се Провиденија (на Комсомолскиот Залив, огранок на Анадирскиот) и Егвекинот, на заливот Креста.

Стопанство Уреди

Брегот и крајбрежната морска површина на заливот имаат лежишта на нафта и гас. Најголемо од нив е Западноезерското повеќеслојно наоѓалиште[2].

Наводи Уреди

Литература Уреди

  • Petit Fute (2006). Chukotka. Avant Garde, Moscow. ISBN 5863942584, ISBN 978-5-86394-258-2.
  • United States Hydrographic Office (1909). Asiatic pilot, Volume 1. Issues 122-126; Issue 162 of H.O. pub. Gov. Printing Off., Washington. pp 50–51.

Надворешни врски Уреди


Координати: 64°00′N 178°00′W / 64.000° СГШ; 178.000° ЗГД / 64.000; -178.000