Анадир (река)

Анадир (руски: Ана́дырь или Погыча[1], јукагирски: Онандырь, чукотски: Йъаайваам) — река на крајниот североисток на Сибир која тече низ внатрешниот дел на Чукоткскиот автономен округ во Русија.

Анадир
Anadyrrivermap.png
Изворно имеАнадырь  (руски)
Местоположба
Физички особености
УстиеАнадирски Залив
Особености на сливот

Реката е долга 1.150 км. Извира во Анадирското Горје, кое поминува низ тесната долина. Во горниот ток Анадир е рамничарска река. Се велва во Беринговото Море во заливот Онемен (залив) дел од Анадирскиот Залив. Нејзиниот слив опфаќа 191.000 км2. Пловна е до населбата Мараково, 570 км од устието. Заледена е од почетокот на октомври до крајот на мај. Десни притоки се: Јаблон, Еропол и Мајн а леви се: Белаја и Тањурер. До устието на Анадир прв дошол рускиот морепловец Семјон Дежњов во 1648, а во XVIII век, Дмитриј Лаптев ја опишал реката.

НаводиУреди

  1. Анадырь — Малый энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона

Надворешни врскиУреди

  • Анадыр“. Енциклопедиски речник „Брокхаус и Ефрон“ : во 86 тома (82 тома и 4 доп.). Санкт Петербург. 1890–1907.