Александар Родченко

Родченко и Степанова

Александар Михајлович Родченко (руски: Алекса́ндр Миха́йлович Ро́дченко, 5 декември 1891 - 3 декември 1956) бил руски уметник, скулптор, графички дизајнер, познат како еден од основачите на конструктивизмот и дизајните на руските училишта. Тој ѝ бил сопруг на уметничката Варвара Степанова.

Родченко е познат како еден од најактивните членови на конструктивното движење, кое се појавило по Руската револуција. Бил ангажиран во сликарство и графичкиот дизајн пред да се сврти кон фотографијата и фотомонтажата.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди