Александар Наумовски

Александар Наумовски (роден на 12 март 1925 година во Битола - починал на 22 декември 1995 година во Скопје) — македонски физиолог, редовен професор на Медицинскиот факултет во Скопје.[1]

Александар Наумовски
Роден 12 март 1925
Битола, Кралство Југославија
Починал 22 декември 1995
Скопје, Македонија
Националност Македонец
Занимање физиолог

ЖивотописУреди

Наумовски медицина завршил во Скопје и се вработил на Институтот за физиологија, каде што работел до крајот на животот. Неговиот научен интерес е физиологијата на крвната коагулација. Бил шеф на Катедрата по физиологија (1982–1984). Соавтор е на практикум по физиологија.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). "Наумовски". Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. стр. 1026.