Албанско-венецијански војни (1447–1448)

Албанско-венецијанските војни (1447-1448) претставуваат серија од воени походи на Венецијанската република и Османлиското Царство против Албанците на чело со Скендербег. Спорот се јавил околу опсадата на Дукаѓин од страна на Албанците. По ова, Венеција испратила дел од својата војска, а во исто време и Османлиите испратиле војска во Албанија. Во војната, и двете страни биле поразени од страна на Скендербег. По војната, со Венеција бил потпишан договор, но војната со Османлиите продолжиле.

Албанско-венецијански војни 1447-1448
Drin bojana.jpg
Поглед кон тврдината Розафа (Скадарско кале)
Датум 1447 - 4 октомври 1448
Место Албанија
Исход албанска подеда и потпишување на договор
Територијални
промени
Дагно
Завојувани страни
StemaeFamiljesKastrioti2.GIF Лешка лига Flag of Most Serene Republic of Venice.svg Венецијанска република

Flag of the Ottoman Sultanate (1299-1453).svg Османлиско Царство

Команданти и водачи
StemaeFamiljesKastrioti2.GIF Скендербег
StemaeFamiljesKastrioti2.GIF Врана Конти
StemaeFamiljesKastrioti2.GIF Хамза Кастриоти
Flag of Most Serene Republic of Venice.svg Даниел Јурих
Flag of Most Serene Republic of Venice.svg Андреја Вениер

Flag of the Ottoman Sultanate (1299-1453).svg Мустафа Паша

Сила
14.000 против Венеција.

6.000 против Османлиите, 3.000-4.000 поставени кај Дебар, како резултат од можната инвазија на Османлиите

15.000 венецијанци кај Скадар; мал број кај Драч

15.000 османлиски војници кај Дебар