Адолф Бенца (роден во 1959 година во Чехословачка) — американски е сликар на Словачко потекло.

Адолф Бенца
Роден(а)16 мај 1959
Чехословачка
Занимањесликар

Биографија уреди

Адолф Бенца е роден во Чехословачка на 16 мај 1959 година. Семејство Бенца во 1969 година со десетогодишниот Адолф и помладата ќерка Лубица емигрирала од Чехословачка до САД. Адолф во 1981 година завршил на The Cooper Union for the Advancement of Science and Art, школа за уметност во Њујорк со диплома Bachelor of Fine Arts (B.F.A.). Четири години подоцна завршил на Колумбискиот Универзитет во Њујорк. Во 1987 година му била доделена титулата „Мајстор за ликовни уметности“ на престижниот Универзитет Колумбија. Студирал од 1987-1988 година анатомија на човекот на Универзитет Болоња, Италија, каде учествувал на повеќе од 3000 обдукции. Во Италија, во архивата „Лоренцо де Медичи“ испитувал повеќе од 900 примероци на делото на Аристотел. На Универзитетот во Болоња, еден од трите најстар во Европа, Адолф Банца ја добил титулата „Doctor honoris causa“ во областа на анатомијата, како и титулата „Doctor honoris causa” во областа на филозофијата доделени од страна на Универзитетот Џон Хопкинс.

По падот на Железната завеса, Бенца одлучил да ја продолжи својата кариера во Средна и Источна Европа. Во 2002 година започнал да работи во Прага и таму му била доделена престижната награда Масарикова академија.

Сликарско творештво уреди

 • „Rabbinic dispute“ - Димензии 120 x 200 cm (висина x ширина); Сликарска техника: масло и акрил на платно; 2012. година; Сегашната локација: "Пловечки галерии",- Братислава,
 • „Nurse“ - Димензии 180 x 180 cm (висина x ширина); Сликарска техника: акрил на платно; 2004. година; Сегашната локација: "Пловечки галерии",- Братислава,
 • „Spanish influenza” - Димензииe 196 x 281 cm (висина x ширина); Сликарска техника: акрил на платно; 2003. година; Сегашната локација: "Пловечки галерии",- Братислава,
 • Собирање „Dialogues of the Dead Series: Triptych 1 Tryptich 2, Tryptich 3“ - Димензии 300 x 400 cm (висина x ширина); Сликарска техника: акрилик на тепих; 2003. година; Изложена на "Адолф Бенца Академија s.r.o."- Братислава,
 • „Winner on the cross“ - Димензии 300 x 200 cm (висина x ширина); Сликарска техника: акрил, индустријски боја и катран на тепих; 2003. година; Сегашната локација: "Пловечки галерии",- Братислава,
 • „She” - Коаутор Katarina Hanušinová; Димензии 200 x 300 cm (висина x ширина); Сликарска техника: акрилик на тепих; 2009-2012. години; Сегашната локација: "Пловечки галерии",- Братислава,
 • "CESTA NA SEVEROZAPAD" - колекција од 16 слики; Различни големини; техника: акрил на дрво; Оваа колекција беше изложена во Европскиот парламент во Брисел. Во приватни колекционери.
 • Лимитирано издание „Stigma 54“ - Едиција содржи 54 уметнички дела кои го карактеризираат и претставуваат "Стигмата" тоа е. печат кои беа во Стар Рим и Стара Грција, жигосани робови, криминалци, проститутки, предавници и душевно болни луѓе. Разни димензии: висина од 30-45, x ширина од 45-65cm; Сликарска техника: акрилик на дрво; 2012. година; Сегашната локација:- Неке од нив су во сопственост на членките савеза Адолф Бенца Академије, Овие уметнички дела се во можност да си дозволат само привилегирани колектори во целиот свет.

Изложби уреди

Самостојни изложби уреди

 • Најнови: Декември 2016. - февруари 2017., "Изложбата Stigma", Ниш, Србија – посветен на реформатор на христијанството Константин Велики и покретење потпишувања петиции за порамнување католички и православни цркви.
 • 2013-2014. Постојана поставка, Дунав, "Runa od Ahe", Братислава, Словачка
 • 2005. Михалска брана галериа, Братислава. Слики на Ирак
 • 2003. Меѓународната комерцијална банка галериа, Братислава
 • Мај 2001. Пантеон уметноста и науката, Културен центар, Будимпешта
 • Ноември 2000. Австрија-Словачка New World Information Exhibition Foundation
 • Ноември 2000. Пантеон уметноста и науката, Културен центар, Ступава, Словачка
 • Ноембри 2000. Естетски галерија, Културен центар, Ступава, Словачка
 • Септември 2000. Словачка изложба, Кантос, Washington,
 • Јануари 2000. Seton Hall University School of Law, Портрети, Историја на правото
 • Февруари 1999. United Nations, Работа од Судан
 • Февруари 1998 Seton Hall University School of Law, Jazz уметнички дела
 • Октомври 1998 Jazz уметнички дела, New York,
 • Септември/ Октомври 1998. Инкубус галерија, Majami, Флорида, слики „Раѓање континенти”
 • Maj/јул 1998. Инкубус галерија, Majami, Флорида, слики „Енциклопедија”
 • Април 1998. Инкубус галерија, Majami, Флорида, слики со темпера
 • Март 1998. Инкубус галерија, Majami, Флорида, слики
 • Февруари 1998. Инкубус галерија, Majami, Флорида, слики
 • Ноември 1997. Инкубус галерија, Majami, Флорида, слики со темпера
 • Август / септември 1997. Инкубус галерија, Majami, Флорида, уметнички дела
 • Maj 1997. Инкубус галерија, Majami, Флорида, слики
 • Април 1997. Словачката амбасада, Вашингтон,
 • Октомври 1996. Seton Hall University School of Law, Медицински портрети цртежи
 • Јануари 1996. M-13 галерија, Њујорк
 • Maj 1996. Baldachino Gallery, Њујорк
 • Maj 1994. Sterling галерија, Чикаго, Илиноис
 • Maj 1993. Sterling галерија, Чикаго, Илиноис
 • Декември 1992. M-13 галерија, Њујорк
 • Септември 1991. M-13 галерија
 • 1988. галерија Losange, Гренобл
 • 1988. Twining галерија, Њујорк
 • 1988. ARTE FIERE, Болоња
 • 1987. Saint-Gaudens National Historic Site, Цорниш
 • 1986. Twining galerija, Њујорк
 • 1985. Галерија Jean-Yves Noblet, Париз
 • 1985. Twining галерија, Њујорк
 • 1984. Twining галерија, Њујорк
 • 1983. Paul Olsen галерија, Њујорк
 • 1983. Twining галерија, Њујорк
 • 1982. Alexander Carlson галерија, Њујорк
 • 1981. Arthur A. Houghton галерија, The Cooper Union, Њујорк

Наводи уреди

 1. Klaus SchröterAdolf Benca, Twining Gallery, New York, 1985,
 2. Miroslav KlivarPodpaštunske zvesti Архивирано на 14 август 2016 г.  - Kto je doma prorokom, број 2/2002, година III, страна 1.,
 3. Barbara Sullivan, Intervju sa Jerry Chavinom, Chicago Tribune, 1987,
 4. Adolf Benca: The River is My MetaphorPEOPLE, Архивирано на 13 септември 2016 г. Мај 11, 1981,
 5. http://benca-museum.com/adolf-benca/ Линк Архивирано на 15 август 2016 г. наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 6. http://benca-museum.com/adolf-benca-academia/ Линк Архивирано на 15 август 2016 г. наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 7. http://benca-museum.com/2016/06/15/hello-world/ Линк[мртва врска] наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 8. http://wwwopac.upm.cz/zaznam.php?detail_num=1438&vers=&lang=eng&user_hash=7d6313c0bccc140d577e0696633152806ab7dc6c&ascdesc=0&sortby=&strana=0 Линк Архивирано на 22 август 2016 г. наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 9. http://www.idref.fr/031606113 Линк наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 10. http://bombmagazine.org/article/89/skellital-sea Архивирано на 15 август 2016 г. Линк наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 11. http://www.slideshare.net/DrHcAdolfvonBenzCado/adolf-resume-50897746 Линк наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 12. http://www.artfinding.com/6951/Biography/Benca-Adolph Линк Архивирано на 17 август 2016 г. наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 13. http://www.eantik.sk/autor/2490/adolf-benca/ Линк наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 14. http://www.seizedacquisitions.com/itemdetails.cfm?auction=2460&cat=Art&subcat=941136704&itemnum=441891668&page=1[мртва врска] Линк наоѓаат на 29 јуни 2016 година,
 15. http://www.worthpoint.com/worthopedia/benca-pastel-painting-czech-am-26764289 Линк наоѓаат на 29 јуни 2016 година.

Надворешни врски уреди