Автопатишта во Бугарија

Автопатите во Бугарија се специјално изградени и означени патишта за движење само на моторни возила со високи скорости. Тие поседуваат самостојни платна за движење во секоја правец со разделителна ивица меѓу нив, како секое платно е со најмало две ленти за движење и со специјална лента за аварийно запирање; пресичат се со други патишта само на одделни нивоа, имаат безбедносни огради и одморалишни места.

Автопати во Бугарија

Предвидените за градење автопати во Бугарија се 9 на број и имаат општа должина од околу 1370 км. Приблизителната должина на завршените и пуснати во користење автопати кон есента на 2016 година е 776,87 км. Највисоката скорост за движење по нив е ограничена до 140 км/ч.[1]

Врски кон соседи уреди

Република Македонија уреди

Кон 2016 година Република Македонија и Република Бугарија не планираат автомагистрална врска помежду си. Во Македонија се проектира градење на „експресен пат“ по трасето на Паневропски транспортен коридор 8 од Куманово до границата при Деве баир со две активни и две застани ленти, ширина 12,5 m и максимална скорост до 100 и 110 км/ч. Во „Национална програма за развој: Бугарија 2020“, прифатена през 2012 година и актуализирана през 2014 година, присуствува само постројаване на скоростен пат од Дупница до Гюешево (като продолжување на Скоростен пат „Рила“). Тоа не е меѓу приоритетите за периоди 2015 – 2017 г.[2][2][2][3]

Србија уреди

Автопат Софија-Калотина ќе се изградува најрано през 2016 г. Проектот предвидува да бидат построени Западната дъга на СОП, Северна скоростна тангента и участък од автопат Софија-Калотина до ГКПП Калотина, каде што ќе се поврзе со проектираната српска магистрала А4, со паневропските коридори 4 и 10 и Европски пат Е80. Од српска страна по проект магистралата од Ниш до бугарската граница при ГКПП Калотина мораше да е готова през 2015 г., но поради задоцнуваниот во строителството е поверојатно да биде изцяло готова през 2016 или 2017 г.

Грција уреди

автопат „Струма“ ќе се поврзе при ГКПП Кулата-Промахон со грчкиот автопат А25 (Промахон-магистрала А2), којашто кон 25 август 2015 г. не се строи. Врската е дел од Паневропски транспортен коридор 4 и Европски пат Е79. Построено е продолжување на автопат „Марица“ кон грчката граница при Свиленград.

Турција уреди

Автопат „Марица“ поврзува при ГКПП Капитан Андреево-Капикуле со турскиот автопат О-3 (Истанбул-Одрин). Врската е дел од паневропски транспортен коридори 4 и 10 и Европски пат Е80.

Романија уреди

Кон 2016 г. Романија нема трајно установени планови за построяване на магистрални врски со Бугарија, додека Бугарија започнува проектирањето на Автопат „Велико Трново - Русе“. Останатите главни правци меѓу двата страни през Дунав мост 2, Шумен-Русе и Варна-Констанца изгледа ќе бидат проширени и модернизирани како брзи патишта со пропусливост, доближувајќи се до магистралната.[4]

Извори уреди

  1. „Вече ще се движим по магистралите с до 140 км/ч“. Вести.б. 26 јуни 2012.
  2. 2,0 2,1 2,2 Празен навод (help)
  3. Јавно претпријатие за државни патишта, Проектна програма за изработка, дополнување и прилагодување на проектна документација за изградба на државен пат А2, делница Ранковци – Крива Паланка, на ниво на експресен пат[мртва врска], Скопје, јануари 2014, стр. 8 (pdf). Посетен на 11 јуни 2015 г.
  4. „HARTA Master Planul de Transport 2.0 Ce drumuri si autostrazi va avea Romania si cat ne vor costa?