Август Гризебах

германски ботаничар

Август Хајнрих Рудолф Гризебах (германски: August Heinrich Rudolf Grisebach; 17 април 1814 - 9 мај 1879) — германски ботаничар и фитогеограф. Познат е како прв научник кој ја опишал моликата на Пелистер. Открил и бројни домородни растенија на Шар Планина.[1]

Август Гризебах
August Grisebach
Роден(а)17 април 1814(1814-04-17)
Хановер
Починал(а)9 мај 1879(1879-05-09) (возр. 65)
Гетинген
Авторска кратенка (бот.)Griseb.

Животопис

уреди

Роден е во Хановер. Учел тамошниот лицеј. Потоа стапил во ќелијно училиште во Илфелд, па учел на Гетингенскиот универзитет. Во 1836 г. дипломирал медицина на Берлинскиот универзитет. He undertook expeditions to Прованса, Турција, на Балканот и во Норвешка. Во 1837 г. станал доцент, а во 1847 г. бил назначен за професор на Меидцинскиот факултет во Гетинген. Станал за директор на тамошната ботаничка градина in 1875 г.

Највеќе им се посветил на фитогеографијата и систематика, особено на линцурите (Gentianaceae) и малпигиите (Malpighiaceae), иако сметал дека неговото најважното дело е „Флора на британските западноиндиски острови“. Голем дел од неговите збирки, особено тиските видови кои ги опишал, се наоѓаат во хербариумот на Гетингенскиот универзитет.[2] Неговата таксономска класификација е опишана во делото „Преглед на систематската ботаника“ (Grundriss der systematischen Botanik, 1854). Син му Едуард бил писател, правник и дипломат.

Работа во Македонија

уреди

Од 29 јуни и 21 јули 1839 г. Гризебах работел во Македонија, престојувајќи на Пелистер и Шар Планина. Неговите наоди ги изложил во делото Specilegium florae Rumelicae et Bythynicae. Тој е заслужен за откривањето на моликата (Pinus peuce) во научната јавност.

На Шара открил и опишал бројни видови како Alkanna scardica, Cirsium apendiculatum, Dianthus cruentus, Lilium albanicum, Pedicularis leucodon, Potentilla holosericea, Saxifraga scardica, Sideritis scardica, Silene waldsteinii и други.[1]

Избрани дела

уреди
  • Grisebach, August (1854). Grundriss der systematischen Botanik für akademische Vorlesungen entworfen. Göttingen: Dieterichschen Buchhandlung. (Grundr. Syst. Bot.: Schema стр. 68)
  • Die Vegetation der Erde nach Ihrer Klimatischen Anordnung (The Earth's vegetation after its climatic arrangement), 1872 (1 изд.), 1884 (2. изд).
  • Flora of the British West Indian Islands, Lovell Reeve & Co., London, 1864

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди