Меѓународен индекс на растителни имиња

Меѓународен индекс на растителни имиња (англиски: International Plant Names Index, крат. IPNI) — бесплатна база на податоци која ги содржи имињата на семените, папратните и црвоточните растенија и дава библиоградски податоци за истите. Најдобро се опфатени видовите и родовите.[2] Целта на базата е да се одбегне непотребно упатување на голем број првоизворници при пребарувањето на имињата и особините на таксоните.[3][4]

Меѓународен индекс на растителни имиња
International Plant Names Index
Лого на IPNI
Адресабаза на податоци
СопственикПроект за растителни имиња
СоздавачКралски ботанички градини во Кју, Харвардски хербариум и Австралиски национален хербариум
Мрежно местоipni.org
Место на Алексанагативен пораст 469.881 (април 2014)[1]
Комерцијалноне
Регистрацијанезадолжително
Пуштено1999

Базата има и список на стандардизирани авторски кратенки, првично заснован на Брамит и Пауел (1992). Списокот редовно се подновува со нови кратенки.

ОписУреди

IPNI е соработка помеѓу Кралските ботанички градини во Кју (Index Kewensis), Харвардскиот хербариум (Gray Herbarium Index) и Австралискиот национален хербариум (APNI). Базата е збирка на имиња заведени во овие три установи и работи на стандардизација на информациите. Стандардот за авторски кратенки препорачан од Меѓународниот правилник за номенклатура на алгите, габите и растенијата како „Автори на растителни имиња“ (Authors of Plant Names) на Брамит и Пауел.

Базата ги следи и имињата објавени во стручните списанија и дава индекс на истите.[3] Во 2010 г. е отпочнат придружниот проект The Plant List кој има за цел да ги утврдува прифатените имиња на видовите.

Истото место го води и проектот Index Fungorum, посветен на габите.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Ipni.org Site Info“. Alexa Internet. конс. 2014-04-01. 
  2. „Index Kewensis“. International Plant Name Index. конс. 21 November 2011. 
  3. 3,0 3,1 Lughadha, Eimear Nic (29 април 2004 г). Towards a working list of all known plant species. „Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences“ том  359 (1444): 681–687. doi:10.1098/rstb.2003.1446. PMID 15253353. PMC: 1693359. http://rstb.royalsocietypublishing.org/content/359/1444/681. посет. 21 ноември 2013 г. 
  4. Croft, J.; Cross, N.; Hinchcliffe, S.; Lughadha, E. Nic; Stevens, P. F.; West, J. G.; Whitbread, G. (мај 1999 г). Plant Names for the 21st Century: The International Plant Names Index, a Distributed Data Source of General Accessibility. „Taxon“ том  48 (2): 317. doi:10.2307/1224436. 

Надворешни врскиУреди