Џон Дер (1804 - 1886 г.) бил американски ковач и инженер

Џон Дир
Џон Дир
Роден(а)7 февруари 1804
Рутленд, Вермонт, САД
Починал(а)17 мај 1886
Гранд Детор, Илиноис, САД
НационалностАмериканец
ЗанимањеОткривач
Познат(а) поКомпанијата Џон Дер
ДецаФранцис Алберт (1828-1848), Џанет (1830-1916), Елен Сара (1832-1897), Францис Алма (1834-1851), Чарлс (1836-1907), Ема Шарлот (1840-1911), Хирам Алвин (1842-1844), Алис Мари (1844-1900), Мари Францес (1851-1851)

Дир изработил плуг од челик, што предизвикало некои далекусежни измени во земјоделството. Денес со голем успех работи неговото земјоделска машинеријаJohn Deere“.

Дировиот плуг

уреди

За разлика од плугот направен од дрво и челик, Дировиот плуг може да навлезе во збиено земјиште и да подготви за обработка. До 1867 година Дировото претпријатие продало дури 10,000 новопроизведени производи.