Ќустендилски Санџак

(Пренасочено од Ќустендилски санџак)

 

Ќустендилски Санџак
Санџак на Отоманската Империја
Кнежевство Велбужд|
1395–1878
 

Знаме Грб
Знаме Грб
Местоположба на Ќустендил
Местоположба на Ќустендил
Ќустендилскиот Санџак во 1829 година.
Главен град Ќустендил
Историја
 -  Основана 1395
 -  Укината 1878
Пирговата кулата од 15-16 век, Ќустендил.

Ќустендилски Санџакосманлиски санџак (административно-територијална единица) која постоела од 1395 до 1878 година. Ги опфаќал некогашните земји на Константин Дејанов-Драгаш односно земјите на семејството Дејановци.[се бара извор]

Ќустендилскиот Санџак обезбедил најголем број спахии за османлиската војска од сите европски санџаци, освен Румелија. Во неговите земји се наоѓал Рилскиот манастир и градот Велес.

Многу интересен податок е дека постои зачуван документ според кој во Ќустендилскиот Санџак во 1570 година имало професионален шахист.[1]

Ќустендилскиот паша бил првиот што бил мирмиран во Отоманската Империја поради славната воена историја на градот со Битката кај Велбужд и поради Константин Дејанов-Драгаш, кој е дедо на последниот римски император (Константин XI Драгаш Палеолог) и на во исто време прадедо на првиот руски цар (Иван Грозни).[2]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. THE KYUSTENDIL SANJAK IN THE XV-XVI CENTURY, p. 148
  2. Енциклопедичен речник Кюстендил, стр. 337. БАН. 1988.

Книжевност

уреди