Битолски Санџак (турски: Manastir Sancağı) – санџак во Румелискиот Пашалак (1465–1867) и потоа во Битолскиот Вилает (1874–1912). Административното седиште било во Битола.

Битолски Санџак
Manastir Sancağı
Санџак на Отоманското Царство
1465–1912
Знаме Грб
Знаме Грб
Местоположба на Битолски Санџак
Местоположба на Битолски Санџак
Битолскиот Санџак на крајот на 19 век
Главен град Битола
Историја
 -  Основана 1465
 -  Укината 1912
Денес во Македонија, Грција

Подединици уреди

1880 уреди

Во 1880 година Битолскиот Санџак ги опфаќал следните подединици наречени кази:[1]

И следните мудурлуци:

–1908 уреди

Подединиците, кази, на Битолскиот Санџак ги опфаќале (пред 1908):[2]

Демографија уреди

1897 уреди

Според рускиот конзул во Битолскиот Вилает, Александар Ростковски, вкупното население во 1897 година во санџакот изнесувало 308.996 жители, при што Ростковски населението го поделил во следните групи:[3]

 • Словени-егзархисти: 151.863
 • Словени-патријаршисти: 51.749
 • Словени-муслимани: 8.251
 • Албанци-муслимани: 45.259
 • Албанци-христијани: 723
 • Власи (Ароманци): 22.681
 • Турци, Отоманци: 24.923
 • Евреи: 4.270

1906/07 уреди

Според отоманскиот попис од 1906/07 година, вилаетот имал вкупно население од 824.828 луѓе, етнички составено како:[4]

Наводи уреди

 1. Vakalopoulos, Kostandinos A. Modern History of Macedonia (1830-1912), Thessaloniki, 1988, p. 75
 2. „Ottoman Provinces before 1908“ (PDF). Наводот journal бара |journal= (help)
 3. „Jedna statistika iz srednje Maćedonije“. Nova Iskra (15–16): 251. 26 July 1899.
 4. Kemal Karpat (1985), Ottoman Population, 1830-1914, Demographic and Social Characteristics, The University of Wisconsin Press, p. 168-169