Мехмед Ќамил-паша (османски турски: محمد كامل پاشا  ; турски: Kıbrıslı Mehmet Kâmil Paşa, „Кипарецот Мехмед Камил Паша“), исто така напишан како Кјамил Паша (1833 - 14 ноември 1913), бил отомански државник со кипарско потекло од крајот на 19 век и почетокот на 20 век. Тој беше Голем везир на Империјата за време на четири различни периоди.[1] Тој бил посветен либерален и се спротивставил на османлискиот влез во Првата балканска војна.

Кибрисли (Кипарец)
Мехмед Ќамил
Паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
25 септември 1885 – 4 септември 1891
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Мехмед Саид-паша
Наследник Ахмед Џевад-паша
На должноста
2 октомври 1895 – 7 ноември 1895
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Мехмед Саид-паша
Наследник Халил Рифат-паша
На должноста
5 август 1908 – 14 февруари 1909
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Мехмед Саид-паша
Наследник Хусеин Хилми-паша
На должноста
29 октомври 1912 – 23 јануари 1913
Монарх Мехмед V
Претходник Ахмед Мухтар-паша
Наследник Махмуд Шевкет-паша
Лични податоци
Роден(а) 1833
Никозија, Кипарски Пашалак, Османлиско Царство
Починал(а) 14 ноември 1913 (80 години)
Никозија, Кипарски Протекторат, Обединетото Кралство
Националност Османлија
Партија Партија за Слобода и Спогодба
Вероисповед ислам

Животопис уреди

 
Ќамил бег, 1860-тите

Роден бил во Никозија во 1833 година, син на капетанот Салих Ага од селото Пироги, во Кипар. Неговата прва функција била во домот на Кедивот во Египет, кој во тоа време бил само номинално зависен од централната османлиска моќ во Цариград. Во текот на овој состанок тој го посетил Лондон на Големата изложба од 1851 година, задолжен за еден од синовите на Кедивот. Престојот на Ќемал во Лондон оставил во него доживотно воодушевување за Обединетото Кралство и за време на неговата кариера во османлиската држава, секогаш се знаело дека е англофил.

Имајќи целосно познавање на англискиот јазик, оттаму до крајот на неговата кариера, ревносно го барал пријателството на Британците со Османлиите.

Откако останал во Египет десет години, Мехмед Ќамил ја разменил услугата на Абас I за таа на Отоманската влада од 1860 година и за следните деветнаесет години - што значи сè додека не влегол во Кабинетот - тој пополнил многубројни административни назначувања во секој дел од Империјата. Тој управувал или помогнал да управуваат со провинциите како Источна Румелија, Херцеговина, Косово и неговиот роден Кипар.

Кариера уреди

 
Комил Паша носејќи дипломатска униформа.
 
Енвер бег замолувајќи го Комил Паша да си даде оставка за време на упадот во Високата порта.

Неговите мандати како Премиер (Голем везир) биле:

  • од 25 септември 1885 до 4 септември 1891 година, под владеењето на Абдул Хамид II,
  • од 2 октомври 1895 до 7 ноември 1895 година, под владеењето на Абдул Хамид II,
  • од 5 август 1908 до 14 февруари 1909 година, под владеењето на Абдул Хамид II и за време на Вториот уставен период во Отоманската империја,
  • и од 29 октомври 1912 до 23 јануари 1913 година, под владеењето на Мехмед V Решад и за време на Вториот уставен период на Отоманската империја.

Во мај 1913 година, тој се вратил во родниот Кипар, кој не го видел откако престанал да управува со него уште во 1864 година.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971 (на турски)

Надворешни врски уреди

Владини функции
Претходник
Картали Мехмед Емин-паша
Валија на Алепо
1877–1879
Наследник
Абдулах Галиб-паша
Претходник
Хасан Фехми-паша
Валија на Ајдин
1895–1907
Наследник
Ибрахим Фаик-бег
Политички функции
Претходник
Абдулатиф Субни-паша
Министер за верски дарови
1880
Наследник
Мехмед Назиф-паша
Претходник
Мехмед Тахир Муниф-ефенди
Министер за образование
1880–1881
Наследник
Али Фуад-бег
Претходник
Мехмед Асим-паша
Министер за верски дарови
1882–1885
Наследник
Мустафа Зихни-ефенди
Претходник
Мехмед Саид-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1885–1891
Наследник
Ахмед Џевад-паша
Претходник
Мехмед Саид-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1895
Наследник
Халил Рифат-паша
Претходник
Мехмед Саид-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1908–1909
Наследник
Хусеин Хилми-паша
Претходник
Саид Халим-паша
Претседател на Државниот совет
1912
Наследник
Ариф Хикмет-паша
Претходник
Гази Ахмед Мухтар-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1912–1913
Наследник
Махмуд Шевкет-паша
Notes and references
1. Kuneralp, Sinan (1999). Son dönem Osmanlı erkân ve ricali, 1839-1922 (турски). Beylerbeyi, Istanbul: İsis.