Мехмед Саид-паша (османски турски: محمد سعيد پاشا ‎ 1838–1914), познат и како Кучук Саид-паша („Саид Паша помладиот“) или Шапур Челеби или во младоста како Мабејн Башкатиби Саид бег, бил отомански монархист, сенатор, државник и уредник на турскиот весник Џерид-и-Хавадис.[1] Тој го поддржувал Комитетот за Единство и Напредок (КЕП), политичката партија која дошла на власт по османлискиот државен удар од 1913 година.

Кучук
Мехмед Саид
Паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
18 октомври 1879 – 9 јуни 1880
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Ахмед Арифи-паша
Наследник Кадри-паша
На должноста
12 септември 1880 – 2 мај 1882
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Кадри-паша
Наследник Абдурахман Нуредин-паша
На должноста
12 јули 1882 – 30 ноември 1882
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Абдурахман Нуредин-паша
Наследник Ахмед Вефик-паша
На должноста
3 декември 1882 – 24 септември 1885
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Ахмед Вефик-паша
Наследник Ќамил-паша
На должноста
9 јуни 1895 – 3 октомври 1895
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Ахмед Џевад-паша
Наследник Ќамил-паша
На должноста
13 ноември 1901 – 15 јануари 1903
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Халил Рифат-паша
Наследник Мехмед Ферид-паша
На должноста
22 јули 1908 – 6 август 1908
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Мехмед Ферид-паша
Наследник Ќамил-паша
На должноста
30 септември 1911 – 22 јули 1912
Монарх Мехмед V
Претходник Ибрахим Хаки-паша
Наследник Ахмед Мухтар-паша
Лични податоци
Роден(а) 1838
Ерзурум, Ерзурумски санџак, Ерзурумски пашалак, Османлиско Царство
Починал(а) 10 јануари 1914(1914-01-10) (возр. 75–76)
Цариград, Цариградски Вилает Османлиско Царство
Националност Османлија

Животопис уреди

Тој станал прв секретар на султанот Абдул Хамид II, непосредно по станувањето како султанот, и се вели дека придонел во реализацијата на дизајнирањето на неговата величественост за концентрирање на моќта во свои раце; подоцна стана последователно министер за внатрешни работи и тогашен гувернер на Бурса, достигнувајќи го високото место на големиот везир во 1879 година.[1] Тој бил голем везир уште седум пати под Абдул Хамид II, а еднаш под неговиот наследник Мехмед V. Тој бил познат по своето спротивставување на проширувањето на надворешното влијание во Турција.

Во 1896 година, тој се засолнил во британската амбасада во Цариград и, иако тогаш се уверил во својата лична слобода и безбедност, останал практично како затвореник во сопствената куќа. Тој повторно се појавил во привремена важност за време на револуцијата во 1908 година. На 22 јули го наследил Мехмед Ферид-паша како голем везир, но на 6 август бил заменет со либералниот Ќамил-паша, на инсистирање на Младотурците. Исто така во текот на 1908 година, Мехмед Саид-паша ја купил славната цариградска аркада во областа Бијоглу, денес позната како Пасаж Чичек („Цветен премин“). Современото име станало вообичаено во 1940-тите; за време на сопственоста на Мехмед Саид-паша во 1900-тите и 1910-тите години, аркадата била позната како Саит Паша Пасажи („Премин Саид-паша“).[2]

За време на италијанската криза во 1911–1211, тој повторно бил повикан за да биде премиер. Тој повторно бил отстранет од власта од страна на „Офицерите за спас“ (кои ја поддржале Партијата за слобода и спогодба (Либерална унија) против Комитетот за единство и напредок ) и бил заменет со нов кабинет поддржан од Офицерите и партијата Слобода и спогодба. КЕП се вратил на власт, сепак, следната година по османлискиот државен удар од 1913 година.

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1   Chisholm, Hugh, уред. (1911). „Said Pasha“ . Encyclopædia Britannica. 23 (11. изд.). Cambridge University Press. стр. 1008.
  2. „Çiçek Pasajı: History“. Архивирано од изворникот на 2012-08-12. Посетено на 2020-05-31.

Надворешни врски уреди

Претходник
Ахмед Арифи-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1879–1880
Наследник
Кадри-паша
Претходник
Кадри-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1880–1882
Наследник
Абдурахман Нуредин-паша
Претходник
Абдурахман Нуредин-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1882
Наследник
Ахмед Вефик-паша
Претходник
Ахмед Вефик-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1882–1885
Наследник
Ќамил-паша
Претходник
Ахмед Џевад-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1895
Наследник
Ќамил-паша
Претходник
Халил Рифат-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1901–1903
Наследник
Мехмед Ферид-паша
Претходник
Мехмед Ферид-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1908
Наследник
Ќамил-паша
Претходник
Ибрахим Хаки-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1911–1912
Наследник
Ахмед Мухтар-паша