Љупчо Стојменски (20 ноември 1931, Штип 10 јануари 2007, Скопје, Македонија) — македонски поет и преведувач.[1]

Љупчо Стојменски
Роден 20 ноември 1931
Штип,  Кралство Југославија
Починал 10 јануари 2007
Скопје,  Македонија
Националност Македонец
Занимање поет, преведувач

Животопис

уреди

Завршил Филозофски факултет во Скопје.Бил главен и одговорен уредник на весникот „Млад борец “, потоа уредник во МРТ.

Творештво

уреди
  • „Меѓу два брега“, поезија, 1957;
  • „Крај тешките води“, поезија, 1962;
  • „Отимања“,поезија, 1969;
  • „Куршуми низ времето“, поезија, 1976;
  • „Деноноќно сонце“, поезија, 1977;
  • “Доживотни пленици“, поезија, 1988.

Преводи

уреди

Превел поезија на: Булат Окуџава, Роберт Рождественски, Андреј Вознесенски, Христо Смирненски

Наводи

уреди