Јохан Баптист Фишарт (германски: Johann Baptist Fischart; 1545-1591) — германски сатиричар и публицист.

Јоханес Фишарт

Животопис уреди

Фишарт е роден, најверојатно, во Стразбур (но според некои извештаи во Мајнц), во или околу 1545 година, и бил образован во Вормс во домот на Каспар Шајд, кој во предговорот на неговиот Ојленшпигел го споменува како негов братучед и наставник. Се чини дека патувал во Италија, Холандија, Франција и Англија, а по неговото враќање го зел степенот на образование на доктор по право во Базел.[1]

Повеќето негови дела биле напишани од 1575 до 1581 година. Во текот на овој период живеел со, и најверојатно бил поврзан со работата на сопругот на неговата сестра, Бернхард Џобин, печатар во Стразбур, кој објавил многу од неговите книги. Во 1581 година Фишарт бил назначен како адвокат на Царскиот судски совет во Шпајер. Во 1583, тој се оженил и бил назначен за магистрат во Форбах во близина на Сарбрикен. Тој починал таму во зимата од 1590-1591 година.

Влијание уреди

Триесет години по смртта на Фишарт, неговите дела, некогаш толку популарни, биле скоро целосно заборавени. Со потсетување на јавноста од страна на Јохан Јакоб Бодмер и Готхолд Ефрајм Лесинг околу крајот на 1800-тите години, неговите дела повторно станале предмет на академски испитувања, а неговата позиција во германската литература била целосно разбрана.[1]

Фишарт не само што студирал древна литература, туку и литература на Италија, Франција, Холандија и Англија. Тој бил адвокат, теолог, сатиричар и најмоќен протестантски публицист во периодот на контрареформација; во политиката тој бил републиканец. Неговата сатира била безмилосно израмнета во сите перверзии во јавниот и приватниот живот во неговото време, во астролошкото суеверие, сколастичката педантерија, гордоста на предците, но особено во папското достоинство и животот на свештенството и на Језуитите. Тој уживал во најлудите духовитости, најекстремните карикатури, вулгарности, двојното значење; но сето ова го правел со сериозна цел.

Како поет, тој се одликува со елоквентност и живописност на неговиот стил и симболичниот јазик што го употребувал. Тој го третира германскиот јазик со најголема слобода, ковајќи нови зборови и пресврти на изразување без оглед на аналогијата, и прикажувањето, во неговите произволни форми, ерудиција и духовитост.

Дела уреди

 
Das glückhafte Schiff von Zürich (насловна страница)

Фишарт пишувал под псевдоними; како што се Менцер, Мензер, Резнем, Хуидрих Елопосклерош, Јесувалт Пикхарт, Винхолд Алкофрибас Вустблутус, Улрих Мансер фон Треубах и Им Фишчен Гилц Мишчен. Постои сомневање дали некои од делата што му се припишуваат се навистина негови. Повеќе од 50 сатирични дела, и во проза и во стих, остануваат да се сметаат за негова автентична работа.

Исто така напишал неколку помали песни. На Фишарт му се припишуваат и некои Псалмени и Гестисла водач, кои се појавија во Стразбуршка химнарија од 1576 година.

Помеѓу дела за кои се верува дека се негови се:

 • Nachtrab oder Nebelkräh, сатира против Јакоб Рабе, католички конверт (1570)
 • Von St. Dominici des Predigermönchs und St Francisci Barfüssers artlichem Leben, песна со експресивно мото Sie haben Nasen und riechens nit („Вие имате нос и не мирисате“) напишана за да ги брани протестантите против одредени обвинувања, од кои едната била дека Мартин Лутер се причестувал со Ѓаволот (1571)
 • Eulenspiegel Reimensweis (напишано 1571, објавено во 1572)
 • Алер Практик Гросмутер по прогностицирањето на Пангагрулин на Рабле (1572, Јохан Шејбл ед. 1847)
 • Flöh Haz, Weiber Traz, во кој тој ја опишува битката помеѓу болви и жени (1573, Шејбл ед. 1848)
 • Посветено и непотребно господине на работното место, Ратан и Детен дер. Helden und Herren Grandgusier Gargantoa und Pantagruel , исто така, по Рабле (1575, и повторно под изменетата титула, Науфенхеерлиххе Гесхихтхтхтхтлунгнг , 1577)
 • Нова список на фигури Библиски историски (1576)
 • Anmahnung zur christlichen Kinderzucht (1576)
 • Das glückhafft Schiff von Zürich, „Среќен брод во Цирих“, песна по повод одбележувањето на авантурите на една компанија од Циришки аркебузиери , кои за еден ден отпловија од родниот град во Стразбур и донесоа како доказ за овој подвиг, Hirsebrei ( просо чорба ), која била сварена во Цирих, сѐ уште топла во Стразбур, а била наменета за да се илустрира поговорката „упорноста ги надминува сите потешкотии“ (1576, објавена 1828 година, со вовед од страна на поетот Лудвиг Уланд)
 • Podagrammisch Trostbüchlein (1577, Шејбл ед. 1848)
 • Филозофски Ехзухтбухлеин (1578, Шејбл ед. 1848)
 • Bienenkorb des heiligen römischen Immenschwarms, & c., модификација на холандските Де roomsche Byen-Korf , од Филип Марникс од Св. Алдегонде (1579, препечатена во 1847)
 • Откриен Brotkorb, по Traité des reliques (1580)
 • Дас vierhörnige Jesuiterhütlein, римска сатира против Језуитите (1580)

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 Weinberg, Florence M. (1986). Gargantua in a Contex Mirror: Fischart's View of Rabelais. New York: Peter Lang Publishing. стр. 1.

Надворешни врски уреди