Готхолд Ефрајм Лесинг

гертмански филозоф, писател и критичар

Готхолд Ефрајм Лесинг (германски: Gotthold Ephraim Lessing, 22 јануари 172915 јануари 1781) бил германски писател, критичар и теоретичар на уметноста, еден од најзначајните борци на европското просветителство. Автор на првата германската граѓанска драма „Мис Сара Сампсон“, а делото „Лаокон или границите на сликарството и поезијата“ ги поставиле темелни модерни естетики.[1]

Готхолд Ефрајм Лесинг
Gotthold Ephraim Lessing Kunstsammlung Uni Leipzig.jpg
Портрет на Лесинг
Роден/а22 јануари 1729
Каменц, Горна Лужица, Саксонија
Починат/а15 јануари 1781
Брауншвајг, Брауншвајг-Линеберг
Занимањеписател, филозоф, публицист, критичар на уметноста и драматург
Апсолвент наЛајпцишки универзитет
Витенбершки универзитет
Значајни делаСара Симпсон; Емилиа Граптор; Мина Вон Бархем; Натхан Висе; Лаокон; Хамбуршка драматургија
Сопруг/аЕва Кониг
Потпис

Влијание и значењеУреди

Гете имал високо мислење за творештвото на Лесинг кого го оценил како „најснажен дух“ со извонреден каркатер[2] и „сјаен метеор“[3] и го сметал за гениј кој оставил трајно влијание,[4] иако морал да живее во бедно време кое не можело да му даде добра материја за неговите драми.[5] Според признанието на Гете, драмата на Лесинг „Мини од Барнхелм“ извршила големо влијание врз младите луѓе, а првите два чина од неа ги оценил како ремек-дело на експозицијата од кое може многу да се научи.[6]

НаводиУреди

  1. Luckhurst, Mary (2006). Dramaturgy: A Revolution in Theatre. Cambridge: Cambridge University Press. стр. 24. Gotthold Ephraim Lessing was the world's first officially appointed dramaturg.
  2. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 50.
  3. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 51.
  4. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 21.
  5. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 66.
  6. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 50-51.

Надворешни врскиУреди