Јанко Борисов Обочки (Дебар, 20 октомври 1935) е поранешен македонски хирург, неврохирург, примариус и министер за здравство на СФРЈ и СР Македонија.

БиогрфаијаУреди

Обочки е роден во Дебар на 20 октомври 1935 година. Бил директор на Градската општа болница во Скопје во периодот од 1970 до 1986 година. Во 1973 година го основал Неврохируршко одделение во Градската болница во Скопје. Бил републички (1988 - 1991) и сојузен министер за здравство (1986 - 1988) во времето на СФРЈ[1].

НаводиУреди