Ѓорѓе Мартиновиќ

Ѓорѓе Мартиновиќ (срп. Ђорђе Мартиновић; 1928 г.[1]6 септември 2000[2]) бил Србин од Косово кој во 1985 година е мачен со набивање на колец на чиј врв било стаклено шише. Раководството на комунистичка Југославија беше обединето во варосување на случајот кој, спротивно на бројни лекарски наоди, е обележен како самоповредување во обид да се прикриваат етничките тензии во тогашната Социјалистичка Автономна Покраина Косово. Званичната верзија е отфрлена со судска пресуда од 1990 година, која никогаш не е спроведена.[2]

Случајот на Ѓорѓе Мартиновиќ, еден од најшироко расправените кривични случаи во некогашната Југославија, станал метафора на страдање, криење на вистината и медиумски манипулации,[1] а и ги галванизирал идните настани на Косово и во Југославија.

ИзвориУреди

  1. 1,0 1,1 Косовски мученик („Косовскиот маченик“) Архивирано на 11 јули 2009 г. Спрема текстовите во листовите Данас и Глас јавности од 9 септември 2000 г., на проектот „Растко“. Посетена на 21.02.2008.
  2. 2,0 2,1 Мученик с Космета („Маченикот од Космет“) Драган Влаховиќ, „Глас јавности“, 8 септември 2000 г. Посетена на 21.02.2008.

БиблиографијаУреди

  • Светислав Спасоевиќ, Случај Мартиновић („Случајот Мартиновиќ“), Белград, 1986 г.