Memento mori е латинска фраза која буквално значи „сети се смртта“, а често се протолкува како „запомни дека си смртник“, „дека ќе умреш“. Тоа е име за жанр на уметнички дела кои варираат во голема мера од едно до друго, но сите ја имаат истата намера - да ги потсетат луѓето за нивната смртност.

Земјина Суета и Свето Спасение од Ханс Мемлинг. Овој триптих е контраст на Земјината убавина и луксуз со изгледите на смртта и пеколот.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди