Liquid Tension Experiment 2

Liquid Tension Experiment 2
Омотот на албумот
Студиски албум на Liquid Tension Experiment
Издаден 15 јуни, 1999
Снимен Октомври и ноември 1998, во Millbrook Sound Studios
Жанр Прогресивен метал
Инструментален рок
Прогресивен рок
Џез рок
Времетраење 73:55
Издавач Magna Carta
Продуцент(и) Liquid Tension Experiment
Хронологија на Liquid Tension Experiment
Претходен албум
Liquid Tension Experiment
(1998)
Следен албум
/
/

Liquid Tension Experiment 2 е вториот албум на групата Liquid Tension Experiment. Песните биле воглавно импровизирани со малку вежбање и нема вокали.

Список на песниУреди

  1. „Acid Rain“ – 6:36
  2. „Biaxident“ – 7:40
  3. „914“ – 4:01
  4. „Another Dimension“ – 9:50
  5. „When The Water Breaks“ – 16:58
  6. „Chewbacca“ – 13:35
  7. „Liquid Dreams“ – 10:48
  8. „Hourglass“ – 4:25

ПерсоналУреди

ЗабелешкиУреди

Делови од Acid Rain се отсвирени во Live Scenes from New York, албум на Dream Theater.

„When The Water Breaks“ (македонски: кога пука водењакот) е наречена така бидејќи кога групата го пишувала централниот дел, Џон Петручи ја дознал веста дека водењакот на неговата жена пукнал. Во песната се наоѓа еден дел кој звучи на бебе со цел да се одбележи делот на делото кое се пишувало во моментите кога ја добил веста.

Џон Петручи ни кажува во забелешките за албумот дека „Hourglass“ била напишана и снимена во доцните часови со стари жици - индикација на тоа колку Liquid Tension Experiment е музички послободен отколку Dream Theater.

Краткиот пијано-завршеток на крајот на „When the Water Breaks“ се појавува за време на живиот настап на A Change of Seasons од албумот Metropolis 2000: Scenes from New York и во Instrumedley во изданието Live At Budokan.