ISO 3166-2:NZ е ставка во ISO 3166-2, дел од стандардот ISO 3166 на Меѓународната организација за стандардизација (ISO), каде се пропишани кодовите за имињата на главните административни единици на Нов Зеланд (чиј ISO 3166-1 alpha-2 код е NZ).

Моментално постојат кодови за две нивоа на административна поделба:

Тековни кодови уреди

Кодовите на официјалните имиња се пропишани од службениот стандард на Агенција за одржување на ISO 3166 (ISO 3166/MA).

Острови уреди

Овие кодови се пропишани со официјалниот стандард без ISO 3166-1 alpha-2 код на земјата како претставка, и затоа самите по себе не гарантираат единственост на глобално ниво. Кон нив може да се придодаде NZ-.

Код Изворно име Македонски
N North Island Северен Остров
S South Island Јужен Остров

Региони уреди

Код Изворно име Македонски Остров
NZ-AUK Auckland Окленд Северен Остров (N)
NZ-BOP Bay of Plenty Залив Пленти Северен Остров (N)
NZ-CAN Canterbury Кантербери Јужен Остров (S)
NZ-GIS Gisborne Гизборн Северен Остров (N)
NZ-HKB Hawkes's Bay Хоков Залив Северен Остров (N)
NZ-MWT Manawatu-Wanganui Манавату-Вангануи Северен Остров (N)
NZ-MBH Marlborough Марлборо Јужен Остров (S)
NZ-NSN Nelson Нелсон Јужен Остров (S)
NZ-NTL Northland Нортленд Северен Остров (N)
NZ-OTA Otago Отаго Јужен Остров (S)
NZ-STL Southland Саутленд Јужен Остров (S)
NZ-TKI Taranaki Таранаки Северен Остров (N)
NZ-TAS Tasman Тасман Јужен Остров (S)
NZ-WKO Waikato Ваикато Северен Остров (N)
NZ-WGN Wellington Велингтон Северен Остров (N)
NZ-WTC West Coast Западно Крајбрежје Јужен Остров (S)

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Оддалечените острови како Четемските Острови, архипелагот Кермадек и Новозеландските Подантарктички Острови немаат кодови.

Надворешни врски уреди