870 Манто

астероид

870 Мантоастероид од главниот астероиден појас кој е во орбита околу Сонцето. Астероидот е откриен од Макс Волф на 3 август 1918 година.

870 Манто
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено12 мај 1917
Ознаки
Наречена по
Манто
1917 BX
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600,5)
Апхел2,938 АЕ
Перихел1,706 АЕ
2,322 АЕ
Занесување0,265
3,539 a
279,951°
Наклон6,196°
120,895°
196,437°
Физички особености
24 ч
Спектрален тип
видот S
13,1

Бил именуван по Манто, пророчица во старогрчката митологија.

Надворешни врскиУреди