801 Хелвертија

астероид

801 Хелвертијаастероид од типот C којшто кружи околу Сонцето. Објектот е член на Главниот астероиден појас и се наоѓа во близина на Евномското семејство на астероиди. Астероидот, сепак, не е член на семејството, туку неповрзан натрапник во регионот, бидејќи неговиот состав не е во склад со членствите на семејството. Неговиот пречник изнесува 33 км, а неговото албедо е околу 0,038.

801 Хелвертија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено20 март 1915
Ознаки
1915 WQ; A924 OD;
1925 RG; 1970 GS1
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600,5)
Афел2,804 ае
Перихел2,407 ае
2,606 ае
Занесеност0,076
4,206 а
191,401°
Наклон14,100°
186,140°
333,763°
Орбита на астероидот 801 Хелвертија и неговата положба во Сончевиот Систем

Надворешни врски уреди