Ерато /ˈɛrət/(ознака за мала планета: 62 Ерато) е јаглероденкозен Темистски астероид од надворешниот регион на појасот на астероидите, приближно Предлошка:Конвертира во пречник. Фотометриски мерењата во текот на 2004-2005 година покажаа вртежен период од 9,2.213 ± 0,0.007 часови со амплитуда од Предлошка:Бран0,116 во големина[1].

62 Ерато
3Д-модел на Ерато базиран на Светлинска крива
Откривање
ОткривачОскар Лесер
Вилхелм Јулиус Фоерстер
Откриено14 септември 1860 година
Ознаки
Изговор/ˈɛrət/
Наречена по
Ἐρατώ Ерато
главен појас · Предлошка:Мал
Орбитални особености
Епоха 31 декември 2006 година (ЈД 2454100.5)
Афел3.679 ае (550.4 )
Перихел2.566 ае (383.9 )
3.122 ае (467.0 )
Занесеност0.178
2,015.178 d (5.52 yr)
161.828°
Наклон2.223°
125.738°
273.285°
Физички особености
Среден пречник
Предлошка:Вал
Цх <бр />БУ (Тхолен)
8.76

Кружи околу Сонцето со период од , полумајор оска од 3,122 и занесеност од 0.178. орбиталната рамнина е наклонета за агол од 2,22° кон рамнината на еклиптиката.

Ерато е првиот астероид на кого му се припишуваат ко-откривачи, Оскар Лесер и Вилхелм Форстер, кои го откриле на 14 септември 1860 година, од Берлинската опсерваторија. Тоа беше нивното прво и единствено откритие на астероид. Името го избрал Јохан Франц Енке, директор на опсерваторијата, и се однесува на Ерато, Музата на лирската поезија во грчката митологија. Исто така е класифициран како Астероид Еоан.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди