Замав

физичка величина
(Пренасочено од Амплитуда)

Замав или амплитуда (од лат. amplitudo) — најголемата вредност што ja достига во текот на еден период некоја големина што е подложна на периодични промени.[1]

Синусоидален бран.1)Амплитуда(врвна амплитуда).2)Врв-врв амплитуда.3)Ефективна вредност на променлива величина.4)Период(периода)на осцилација.

НаводиУреди

  1. „амплитуда“ — Лексикон на македонскиот јазик на офф.нет