522 Хелгаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 10 јануари 1904 година. Хелга е значаен астероид бидејќи е првиот таков објект за кој се покажало дека има стабилна но хаотична орбита во резонанса со Јупитер, неговото Лиапуново време кое е релативно кусо, околу 6.900 години. Покрај ова, неговата орбита е стабилна, како што занесувањето и чекорот на прецесијата се такви што се избегнуваат блиските средби со Јупитер.[1]

522 Хелга
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено10 јануари 1904
Ознаки
1904 NC
Орбитални особености
Епоха 13 ноември 1989 (ЈД 2447843.5)
Афел3,910 ае
Перихел3,353 ае
3,632 ае
Занесеност0,077
6,921 a
-112,151°
Наклон4,446°
117,518°
249,301°

522 Хелга е наречен по „Т.Ласеновиот, орбитален сметач“ користени во Хергетовите Имињата на малите планети[2] (како забелешка сметач не се однесува за личен сметач, машина, туку за личност која ги прави потребните пресметки).

Орбита на астероидот 522 Хелга и неговата положба во Сончевиот Систем

Наводи уреди