515 Аталија

астероид

515 Аталијаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 20 септември 1903 година. Станува збор за астероид припадник на темидски астероид.

515 Аталија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено20 септември 1903
Ознаки
1903 ME
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,654 ае
Перихел2,615 ае
3,134 ае
Занесеност0,166
5,549 a
118,188°
Наклон2,032°
121,543°
296,953°
Орбита на астероидот 515 Аталија и неговата положба во Сончевиот Систем