492 Гизмонда

астероид

492 Гизмондаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 3 септември 1902 година.

492 Гизмонда
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено3 септември 1902
Ознаки
1902 JR
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,651 ае
Перихел2,590 ае
3,121 ае
Занесеност0,170
5,513 a
274,742°
Наклон1,625°
46,741°
293,960°
Орбита на астероидот 492 Гизмонда и неговата положба во Сончевиот Систем