491 Карина

астероид

491 Каринаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 3 септември 1902 година.

491 Карина
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено3 септември 1902
Ознаки
1902 JQ
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,476 ае
Перихел2,903 ае
3,189 ае
Занесеност0,090
5,695 a
319,630°
Наклон18,886°
175,560°
237,079°
Физички особености
Димензии97,36 ± 3,18[1] km
Маса(4,82 ± 1,95) × 1018[1] kg
Средна густина
9,97 ± 4,15[1] g/cm3

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 Carry, B. (December 2012), „Density of asteroids“, Planetary and Space Science, 73, стр. 98–118, arXiv:1203.4336, Bibcode:2012P&SS...73...98C, doi:10.1016/j.pss.2012.03.009. See Table 1.