486 Кремона

астероид

486 Кремонаастероид од главниот астероиден појас во орбита околу Сонцето. Откриен е од Лујџи Карнера на 11 мај 1902 година.

486 Кремона
Тридимензионален модел на 486 Кремона заснован на светлинската крива .
Откривање
ОткривачЛујџи Карнера
Откриено воХајделберг
Откриено11 мај 1902
Ознаки
1902 JB
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел2,736 AE
Перихел1,968 AE
2,352 AE
Занесеност0,163
3,607 a
239,512°
Наклон11,077°
94,368°
123,968°

Надворешни врски

уреди