471 Папагена

астероид

471 Папагенаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 7 јуни 1901 година.[1] Привременото име на астероидот било 1901 GN.

471 Папагена
471Papagena (Lightcurve Inversion).png
Тридимензионален приказ на 471 Папагена заснован на светлоснткрива.
Откривање[1]
ОткривачМакс Волф
Откриено7 јуни 1901
Ознаки
1901 GN
Главен појас
Орбитални особености[1]
Епоха 10 април 2007 (ЈД 2454200.5)
Афел3,5595 ае (Q)
Перихел2,2118 ае (q)
2,8856 ае (a)
Занесеност0,2335
4,90 a
83,155° (M)
Наклон14,985°
84,095°
Физички особености
Димензии134,19 km[1]
124.55 ± 8.77[2] km
Маса(3,05 ± 1,73) × 1018[2] kg
Средна густина
3,01 ± 1,82[2] g/cm3
0,1994[1]
S[1]
9,27 до 13,13
6,72[3]
0,147" до 0,041"

Папагена е во поволна положба - противположба со светлинска величина од 9,8 на секои пет години. На 30 септември 2010 година, имал светлинска величина од 9,68 и ќе станува се посветол до 12 декември 2035 година, кога светлинската величина ќе изнесува 9,28. Именуван е според лик од Моцартовата опера, Магичната Флејта.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Yeomans, Donald K., „471 Papagena“, JPL Small-Body Database Browser, NASA Jet Propulsion Laboratory, Посетено на 2013-03-25.
  2. 2,0 2,1 2,2 Carry, B. (December 2012), „Density of asteroids“, Planetary and Space Science, 73, стр. 98–118, arXiv:1203.4336, Bibcode:2012P&SS...73...98C, doi:10.1016/j.pss.2012.03.009. See Table 1.
  3. Warner, Brian D. (December 2007), „Initial Results of a Dedicated H-G Project“, Bulletin of the Minor Planets Section of the Association of Lunar and Planetary Observers, 34, стр. 113–119, Bibcode:2007MPBu...34..113W.

Надворешни врскиУреди