44. јужен напоредник

44. јужен напоредник (44° ЈГШ) — напоредник кој лежи 44 степени јужно од екваторот. Минува низ Атлантскиот Океан, Индискиот Океан, Австралазија, Тихиот Океан и Јужна Америка.

Линија преку Земјата
44°
44. јужен напоредник

Почнувајќи од нултиот меридијан, па на исток, напоредникот 44° ЈГШ минува низ:

Координати Земја, територија, море Белешки
44°0′S 0°0′E / 44.000° ЈГШ; 0.000° ИГД / -44.000; 0.000 (Нулти меридијан) Атлантски Океан
44°0′S 20°0′E / 44.000° ЈГШ; 20.000° ИГД / -44.000; 20.000 (Индиски Океан) Индиски Океан
44°0′S 147°0′E / 44.000° ЈГШ; 147.000° ИГД / -44.000; 147.000 (Тихи Океан) Тихи Океан Тасманово Море
44°0′S 168°30′E / 44.000° ЈГШ; 168.500° ИГД / -44.000; 168.500 (Нов Зеланд) Нов Зеланд Нов Зеланд Јужен Остров
44°0′S 171°56′E / 44.000° ЈГШ; 171.933° ИГД / -44.000; 171.933 (Тихи Океан) Тихи Океан
44°0′S 176°39′W / 44.000° ЈГШ; 176.650° ЗГД / -44.000; -176.650 (Нов Зеланд) Нов Зеланд Нов Зеланд Четемски Остров
44°0′S 176°24′W / 44.000° ЈГШ; 176.400° ЗГД / -44.000; -176.400 (Тихи Океан) Тихи Океан
44°0′S 74°15′W / 44.000° ЈГШ; 74.250° ЗГД / -44.000; -74.250 (Чиле)  Чиле архипелаг Гвајтекас
44°0′S 73°36′W / 44.000° ЈГШ; 73.600° ЗГД / -44.000; -73.600 (залив Корковадо) залив Корковадо
44°0′S 73°16′W / 44.000° ЈГШ; 73.267° ЗГД / -44.000; -73.267 (Чиле)  Чиле
44°0′S 71°44′W / 44.000° ЈГШ; 71.733° ЗГД / -44.000; -71.733 (Аргентина)  Аргентина
44°0′S 65°15′W / 44.000° ЈГШ; 65.250° ЗГД / -44.000; -65.250 (Атлантски Океан) Атлантски Океан

Поврзано Уреди