23 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
1806  Матирен Жак Брисон — француски природонаучник.
1836  Џејмс Мил — англиски филозоф, економист и политички теоретичар.
1913  Георги Мончев — македонски револуционер.
1946  Вилијам С. Харт — американски глумец.
1995  Џонас Едвард Салк — американски микробиолог.
2007  Павле Угринов — српски писател, режисер и академик.