БИБЛ сезоната 2012/13 позната и како ЕВРОХОЛД Балканска Лига 2012/13 поради спонзорски причини било 5. издание на Балканската Кошаркарска Лига. Десет екипи од Македонија, Бугарија, Хрватска, Србија, Црна Гора, Грција и Израел се натпреварувале. Во оваа сезона шампион бил Хапоел Гилбоа Галил.

ЕВРОХОЛД Балканска Лига 2012/13
Лига БИБЛ
Спорт кошарка
Временски период 15 октомври 2012 - 15 јануари 2013 (Прва групна фаза)
22 јануари - 3 април 2013 (Втора групна фаза)
19 - 21 април 2013 (Завршен турнир)
Број на екипи 10
2012/13
Лигашки прваци Израел Хапоел Гилбоа Галил
  вицепрваци Бугарија Левски Софија
Сезони на Балканска Лига

← 2011/12

2013/14 →

Екипи уреди

Држава Бр.на екипи Екипи
  Бугарија 2 Левски Софија Рилски Спортист
  Македонија 2 Куманово 2009 Кожув
  Црна Гора 2 Теодо Морнар
  Хрватска 1 Ѓуро Ѓаковиќ
  Грција 1 Кавала
  Израел 1 Хапоел Гилбоа Галил
  Србија 1 ОКК Београд

Формат уреди

Прва групна фаза уреди

Во првата групна фаза екипите биле поделени на две групи, секоја содржејќи пет екипи. Секоја екипа играла против екипите во групата на дома и на гости. Освојувачите на првите три места во групите обезбедиле пласман во втората групна фаза(Група Ц). Освојувачите на четвртото и петтото место обезбедиле пласман во втората групна фаза(Група Д). Натпреварите се играле од 16 октомври 2012г. до 15 јануари 2013г.

Втора групна фаза уреди

Најдобрите шест екипи, обезбедиле пласман во групата Ц, каде си ги задржале резултатите од првата фаза и играле против екипите од другата група на дома и на гости. Најдобрите четири екипи обезбедиле пласман на Завршниот турнир.

Останатите четири екипи, обезбедиле пласман во групата Д, кои исто така си ги задржале резултатите од првата фаза и играле против екипите од другата група на дома и на гости.

Натпреварите се играле од 22 јануари 2013г. до 3 април 2013г.

Завршен турнир уреди

Најдобрите четири екипи од групата Ц играле полуфинален натпревар и победниците напредувале во финалето.

Прва групна фаза уреди

Група A уреди

Екипа Нат Поб Пор Д.К. П.К. Раз Бод
1.   Хапоел Гилбоа Галил 8 6 2 626 526 +100 14
2.   Левски Софија 8 5 3 669 610 +59 13
3.   Куманово 2009 8 4 4 590 642 −52 12
4.   Ѓуро Ѓаковиќ 8 4 4 589 617 −28 12
5.   Морнар 8 1 7 560 639 −79 9

ЃУР КУМ ЛЕВ МОР ХАП
  Ѓуро Ѓаковиќ 84–77 82–71 85–79 69–101
  Куманово 2009 83–67 87–80 71–69 74–66
  Левски Софија 77–73 103–66 92–67 87–79
  Морнар 63–70 92–71 84–89 49–80
  Хапоел Гилбоа Галил 66–59 81–61 72–70 81–57

Група Б уреди

Екипа Нат Поб Пор Д.К. П.К. Раз Бод
1.   Рилски Спортист 8 5 3 700 604 +96 13
2.   Теодо 8 5 3 635 617 +18 13
3.   Кавала 8 4 4 630 679 −49 12
4.   Кожув 8 4 4 596 624 −28 12
5.   ОКК Београд 8 2 6 617 654 −37 10

КАВ КОЖ ОКК РИЛ ТЕО
  Кавала 87–77 81–76 81–79 89–85
  Кожув 79–74 82–77 76–99 84–71
  ОКК Београд 85–76 66–74 83–82 74–75
  Рилски Спортист 100–71 75–56 104–86 87–67
  Теодо 98–71 75–68 80–70 84–74

Втора групна фаза уреди

Група Ц уреди

Екипа Нат Поб Пор Д.К. П.К. Раз Бод
1.   Левски Софија 10 8 2 841 735 +106 18
2.   Хапоел Гилбоа Галил 10 6 4 847 783 +64 16
3.   Рилски Спортист 10 5 5 840 838 +2 15
4.   Куманово 2009 10 5 5 824 891 −67 15
5.   Кавала 10 4 6 798 849 −51 14
6.   Теодо 10 2 8 830 884 −54 12

КАВ КУМ ЛЕВ РИЛ ТЕО ХАП
  Кавала 95–62 73–77 81–79 89–85 75–94
  Куманово 2009 94–92 87–80 114–117 96–90 74–66
  Левски Софија 88–73 103–66 84–62 90–82 87–79
  Рилски Спортист 100–71 88–75 69–74 87–67 79–104
  Теодо 98–71 79–95 72–88 84–74 82–92
  Хапоел Гилбоа Галил 73–78 81–61 72–70 84–85 102–92

Група Д уреди

Екипа Нат Поб Пор Д.К. П.К. Раз Бод
7.   Кожув 6 5 1 473 428 +45 11
8.   Ѓуро Ѓаковиќ 6 3 3 456 465 −9 9
9.   Морнар 6 3 3 479 487 −8 9
10.   ОКК Београд 6 1 5 481 509 −28 7

ЃУР КОЖ МОР ОКК
  Ѓуро Ѓаковиќ 72–89 85–79 68–69
  Кожув 75–62 72–64 82–77
  Морнар 63–70 87–81 102–96
  ОКК Београд 90−99 66–74 83–84

Завршен турнир уреди

  Полуфинале
19 април
Финале
21 април
             
Арена Самоков − Самоков
   Хапоел Гилбоа Галил 85  
   Куманово 2009 76  
 
Арена Самоков − Самоков
       Хапоел Гилбоа Галил 87
     Левски Софија 79
Трето место
21 април
Арена Самоков − Самоков Арена Самоков − Самоков
   Левски Софија 83    Куманово 2009   77
   Рилски Спортист 74      Рилски Спортист   85
Балканска Лига 2013 Прваци
 
Хапоел Гилбоа Галил
2ра титула

Надворешни врски уреди