10. источен меридијан

10. источен меридијанмеридијан кој се протега од Северниот Пол преку Северниот Леден Океан, Европа, Африка, Атлантскиот Океан, Јужниот Океан и Антарктикот до Јужниот Пол.

Линија преку Земјата
10°
10. источен меридијан

10. источен меридијан претставува голема кружница со 170. западен меридијан.

Од Пол до ПолУреди

Почнувајќи на Северниот Пол и тргнувајќи на југ до Јужниот Пол, 10. источен меридијан поминува преку:

Координати Земја, територија или море Белешки
90°0′N 10°0′E / 90.000° N; 10.000° E / 90.000; 10.000 (Arctic Ocean) Северен Океан
81°5′N 10°0′E / 81.083° N; 10.000° E / 81.083; 10.000 (Atlantic Ocean) Атлантски Океан
64°5′N 10°0′E / 64.083° N; 10.000° E / 64.083; 10.000 (Norway)   Норвешка Минуива низ Стокоја во Јужен Тренделаг. Напуштајќи го копното 3 км југозападно од Ставерн во Вестфол.
58°58′N 10°0′E / 58.967° N; 10.000° E / 58.967; 10.000 (Skagerrak) Скагерак
57°35′N 10°0′E / 57.583° N; 10.000° E / 57.583; 10.000 (Denmark)   Данска Севернојитландски Остров, Јитландскиот Полуостров и островите Фин и Алс
54°43′N 10°0′E / 54.717° N; 10.000° E / 54.717; 10.000 (Germany)   Германија Минува низ центарот / на стариот град Хамбург
47°29′N 10°0′E / 47.483° N; 10.000° E / 47.483; 10.000 (Austria)   Австрија
46°54′N 10°0′E / 46.900° N; 10.000° E / 46.900; 10.000 (Switzerland)   Швајцарија
46°17′N 10°0′E / 46.283° N; 10.000° E / 46.283; 10.000 (Italy)   Италија
44°3′N 10°0′E / 44.050° N; 10.000° E / 44.050; 10.000 (Mediterranean Sea) Средоземно Море Минува источно од островот Капраја,   Италија
Минува западно од островите Елба и Пијаноза,   Италија
Минува источно од островот Сардинија,   Италија
37°15′N 10°0′E / 37.250° N; 10.000° E / 37.250; 10.000 (Tunisia)   Тунис
30°28′N 10°0′E / 30.467° N; 10.000° E / 30.467; 10.000 (Libya)   Либија
25°23′N 10°0′E / 25.383° N; 10.000° E / 25.383; 10.000 (Algeria)   Алжир
22°22′N 10°0′E / 22.367° N; 10.000° E / 22.367; 10.000 (Niger)   Нигер
13°10′N 10°0′E / 13.167° N; 10.000° E / 13.167; 10.000 (Nigeria)   Нигерија
6°54′N 10°0′E / 6.900° N; 10.000° E / 6.900; 10.000 (Cameroon)   Камерун
2°10′N 10°0′E / 2.167° N; 10.000° E / 2.167; 10.000 (Equatorial Guinea)   Екваторска Гвинеја
1°0′N 10°0′E / 1.000° N; 10.000° E / 1.000; 10.000 (Gabon)   Габон
2°47′S 10°0′E / 2.783° S; 10.000° E / -2.783; 10.000 (Atlantic Ocean) Атлантски Океан
60°0′S 10°0′E / 60.000° S; 10.000° E / -60.000; 10.000 (Southern Ocean) Јужен Океан
69°53′S 10°0′E / 69.883° S; 10.000° E / -69.883; 10.000 (Antarctica) Антарктик Земја на Кралицата Мод, присвоена од   Норвешка

ПоврзаноУреди